Veel voorkomende klachten

Als jongvolwassene maak je een enorme persoonlijkheidsontwikkeling door. Vaak ga je op jezelf wonen en werken of studeren. Ook ben je bezig met het ontwikkelen van je identiteit en ga je ontdekken ‘wie je echt ben’. In deze periode ontstaan vaak veel vragen over het zelfbeeld, relaties, identiteit en seksualiteit, opleiding en toekomstverwachtingen. Ook kan er een hoge druk of stress ervaren worden door alle eisen die de maatschappij stelt. Soms kan je hierdoor tijdelijk uit balans raken en klachten ontwikkelen. Een psycholoog kan hierbij vaak goed en snel helpen.

Angst en onzekerheid

Iedereen is wel eens bang. Dat is maar goed ook, want angst is gezond en beschermt je tegen gevaar. Maar angst kan ook doorslaan en te groot worden. Je kan bijvoorbeeld bang zijn om slechte resultaten op je studie te behalen, ontslagen te worden, dat anderen je niet leuk vinden of om ziek te worden. Deze angsten beschermen je niet, maar zitten je eerder in de weg. Als je hier last van hebt is het goed om dit psychologisch te behandelen, zodat je weer als vanouds alles kan doen wat je leuk vindt. Als de angst ontstaan is door een of meerdere vervelende gebeurtenissen wordt dit (deels) met EMDR behandeld. Als dit niet het geval is, is cognitieve gedragstherapie de aangewezen behandelmethode.

Negatief zelfbeeld

Het lijkt wel of iedereen leuker, beter, slimmer en knapper is dan jij. Je vindt jezelf dan ook niet heel bijzonder, je hebt het gevoel niets te kunnen en je wordt ook niet blij van wat je in de spiegel ziet. Je voelt je somber en hebt nergens zin in. Je lijkt ook altijd precies het verkeerde te doen of te zeggen. Soms zorgt dat ervoor dat je gepest wordt, waardoor jij je nog ellendiger gaat voelen. Je gaat steeds minder doen en proberen, want als je niets doet, kun je ook niets verpesten. Een slecht zelfbeeld kan heel lastig en vervelend zijn. Bij Blossom kunnen we je helpen om weer positiever over jezelf te gaan denken.

Lichamelijke klachten

Voor sommige fysieke klachten kan geen of onvoldoende lichamelijke oorzaak gevonden worden. psychologische behandeling kan dan helpen de klachten te verminderen en/of te accepteren.

Depressie en somberheid

Bij een depressie heb je bijna nergens zin in. Ook niet in dingen die je eerst wel leuk vond. Je hebt ook bijna de hele dag een somber gevoel. Bijna niets kan je opvrolijken en niets interesseert je meer. Je voelt je leeg en futloos en soms kan je juist ook snel boos worden. Een dipje heeft iedereen wel eens. Bijvoorbeeld door teleurstelling, narigheid in je familie, of gewoon zomaar. Houdt je sombere bui langer dan twee weken aan? Dan heb je misschien een depressie. Behandeling hiervoor zal vooral bestaan uit cognitieve gedragstherapie, eventueel aangevuld met EMDR en technieken uit de mindfulness. Deze methoden zijn bewezen effectief en kunnen ervoor zorgen dat je je in relatief korte tijd weer beter voelt.

Trauma

Trauma betekent eigenlijk: wond. Het is emotionele schade die is ontstaan na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Als het verwerken van een gebeurtenis niet goed lukt, blijf je klachten houden in het dagelijks leven. Je probeert bijvoorbeeld bepaalde plekken te ontwijken, je hebt nachtmerries of je wordt snel boos of juist bang en teruggetrokken. Er zijn veel gebeurtenissen die tot trauma’s kunnen leiden: zoals een ernstig auto-ongeluk, brand, ernstige ziekte, seksueel misbruik, aanranding of verkrachting, pesten en (huiselijk) geweld. Bij Blossom kan je snel en effectief geholpen worden bij trauma door middel van o.a. EMDR.

Overige klachten

Ook voor de behandeling en/of begeleiding bij (lichte) eetproblemen, ADHD, autisme, hoogbegaafdheid en dwangstoornissen kan je terecht bij Blossom.

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking en/of oriëntatie gesprek