Effectieve behandeling op maat

Blossom werkt met behandelmethoden die wetenschappelijk gezien bewezen effectief zijn bij psychische klachten. Er wordt meestal gewerkt met een combinatie van cognitieve gedragstherapie (CGT), EMDR en schematherapie. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van elementen uit de mindfulness. Ieder mens is immers uniek en verdient een behandeling op maat. Hieronder kan je meer informatie vinden over de verschillende behandelmethoden.

 

 

Oriëntatie gesprek

Plan vrijblijvend telefonisch gesprek

Neem nu geheel vrijblijvend contact op zodat we kunnen bespreken welke behandeling voor voor jou het meest effectief zou zijn.

    Ik heb een vraag over:

    Ik geef met het versturen van dit formulier toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens

    Met uw gegevens wordt uiteraard discreet omgegaan. Bekijk ons privacy beleid

    Cognitieve gedragstherapie

    Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat het niet de gebeurtenissen zelf zijn je een negatieve gevoel bezorgen, maar de ‘gekleurde bril’ waardoor je de dingen ziet. Wie leert deze negatieve gedachtes anders te interpreteren, krijgt een objectievere kijk op de eigen gevoelens en waarnemingen. Hierdoor kunnen negatieve gevoelens verdwijnen en zal het gedrag veranderen.

     

    Naar de effecten van cognitieve gedragstherapie is veel onderzoek gedaan, waarin deze methode een zeer effectieve psychotherapie blijkt. Ook is deze vorm van therapie voor lichte psychische stoornissen op de lange termijn vaak effectiever dan medicatie. Cognitieve gedragstherapie geldt dan ook  volgens officiële richtlijnen voor veel stoornissen als de psychologische behandeling van eerste keus.

    Bewezen effectief bij:
    Zelfvertrouwen in sociale situaties

    Gevoelens van angst, somberheid en depressie

    EMDR

    Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident.  Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties.

     

    EMDR is in 1989 ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals bijvoorbeeld angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering, een laag zelfbeeld en chronische pijn.

     

    Het fijne van EMDR is dat het zo snel werkt. Als je één keer iets naars hebt meegemaakt, zijn er meestal slechts 1 tot 3 sessies nodig om dit te verwerken middels EMDR. Als je langere tijd nare dingen hebt meegemaakt, is EMDR meestal een onderdeel van een uitgebreidere behandeling.

    Bewezen effectief bij:
    Verwerking traumatische gebeurtenis(sen)
    Oplossen van klachten die samenhangen met negatieve gebeurtenissen
    Verwerken van scheiding, geweld, ongeluk, ziekte, overlijden, pesten etc.
    Kinderen, jongeren en volwassenen

    Schematherapie

    Voel jij je direct afgewezen en verdrietig als een vriend of vriendin een afspraak afzegt? Zorgt een klein puntje van kritiek op je werk er al voor dat jij je mislukt, onzeker of boos voelt? Of durf jij nooit een intieme relatie aan te gaan omdat jij bang bent verlaten of gekwetst te worden?

     

    Het zijn voorbeelden van hardnekkige gedragspatronen en vervelende gevoelens die jouw leven keer op keer flink in de war schoppen. Je weet wel dat jouw baas tevreden over jou is, maar toch word je keer op keer overmand door nare emoties zoals onzekerheid wanneer hij een kleine aanpassing in jouw werk wenst. Lukt het jou niet om deze vervelende gevoelens los te laten en te veranderen?

     

    Dan is schematherapie mogelijk een geschikte behandeling om jou te helpen deze gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. Deze behandeling is gericht op het herkennen van jouw nare gevoelens en hardnekkige (gedrags)patronen om daar vervolgens meer grip op te krijgen of die te veranderen. Schematherapie leert je hoe jouw gedrag en jouw patronen zijn ontstaan. Het is een vorm van therapie waarbij jouw gevoelsleven en emotionele behoeften centraal komen te staan, evenals de wijze waarop je in het hier en nu met die behoeften omgaat. Je leert jouw emotionele behoeften herkennen, accepteren en eraan tegemoet te komen.

    Mindfulness

    Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen over negatieve gedachten of gevoelens, maar dit heeft helaas vaak een averechts effect. Door een combinatie van mindfulness en cognitieve gedragstherapie kan je leren om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Hierdoor merk je vaak dat deze minder zwaar gaan voelen en dat je lekkerder in je vel komt te zitten.

    Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking en/of oriëntatie gesprek